Food trends van dit jaar – 5 x trends van 2021!

Dit zijn de food trends van 2021

De food trends van dit jaar worden nog steeds beïnvloed door het coronavirus. Wereldwijd moeten we ons aanpassen, blijven we thuis en gaan we weer terug naar lekker thuis koken. In deze blog lees je waar we ons mee bezighouden op het gebied van koken en tafelen, dus lees je mee?

Health staat centraal, maar niet zonder te genieten

We gaan gezonder en bewuster leven. Al een paar jaar is deze trend zichtbaar, maar de afgelopen maanden is dit concept gegroeid. We willen plantaardige voeding nuttigen, meer bowls en salades, maar ook genieten. Af en toe een snackje, al dan niet gezond, moet kunnen! Ook pakken we ons basisvoedingspatroon aan en gaan we meer vitamines nuttigen. Uiteraard wordt dit getriggerd door corona, want we gaan onszelf beschermen voor de toekomst!

Moderne nostalgie

Doordat we aan huis gebonden zijn, baseren we onze lifestyle steeds meer lokale bronnen en gebruiken. We kijken naar de geschiedenis van onze regio en geven daar een moderne twist aan. Wij zijn gevestigd in Friesland, maar leveren internationaal. Ondanks onze ambitieuze visie zijn we toch ontzettend trots op onze roots en eten we thuis toch regelmatig homemade Friese kruidkoeke! Deze trend gaan hand in hand met het lokaal shoppen en laten bezorgen. Ga eens voor de lokale super, voedsel van de boeren en lokaal gekweekt vlees. You’re doing fantastic!

DIY Food

Nu de horeca nog steeds dicht is gaan we thuis de sterren van hemel koken. Er is veel aandacht voor homemade jam, de geur van verse koekjes uit de oven en thee van zelf geplante bloemen. Denk ook aan zelfgebakken brood, inhouse kruidentuintjes en gefermenteerde voeding.

Liquid evolution

Volgens Foodspring gaan we over naar de liquid evolution; meer alcoholvrije drankjes en dranken zonder toevoegingen. Denk aan infused water, gefermenteerde thee en andere homemade drinks. We hebben altijd een gezonde, duurzame drank bij de hand en als het zo uitkomt gaan we aan de slag met fruitdranken maken. Gewoon vanuit huis!

De Afrikaanse keuken

Last but not least: de Afrikaanse keuken is in opkomst. We signaleerde dit vorig jaar ook al, zoals je hieronder ziet. In West-Afrika koken ze met name met plantaardige voedingsbronnen, glutenvrij en flink wat kruiden. Foodies zijn al langer onder de indruk van deze keuken, maar het wordt steeds meer bereikbaar voor jou en mij! Dus plant die pepers, koop een spicebox en zoek die Afrikaanse recepten op. We’re going international healthy!


Dé food trends 2020 lijst

Yes, we zijn up and running! Het #coronavirus dwingt ons thuis te blijven en sociale contacten te vermijden. Dit is lastig en allesbehalve leuk, maar laten we zorgen dat we samen gezondheid en veilig blijven! Maak het binnen gezellig met je gezin en ga, bij de eerste zonnestralen, lekker je eigen tuin in of balkon op. Want van een beetje vitamine zon knappen we allemaal op. Lees je mee, zodat je weet wat de food trends 2020 zijn?

De top 10 foods trends van dit jaar

  • De vegan kaasplank! Wij verkopen vooralsnog de boerenkazen van Kaasboerderij de Gelder, maar mochten we een geschikte leverancier vinden, dan gaan we hier zeker op inzetten!
  • Homemade drinks zijn helemaal hot. Wij zijn al compleet vertrokken met onze heerlijke limonade, gemaakt van aardbeienazijn, maar geef huisgemaakte dranken (alcoholisch en non-alcoholisch) zeker een kans;
  • Bleekselderijsap is actief tegen allerlei kwalen. Het is even wennen, want de smaak is bitter en zout en geloof ons als we zeggen dat het écht niet lekker is. Maar het doet absoluut wonderen voor je gestel én zorgt voor een stralende huid;
  • Belegde broodjes 2.0 is echt wel één van de indrukwekkendste food trends van 2020. Op de foto hieronder (van Els Zweerink) zie je de Celeriac Shoarma van Ottolenghi. Tegenwoordig worden veel dierlijke ingrediënten vervangen door groente- en fruitsoorten en bij dit broodje is de traditionele shoarma vervangen door knolselderij;
  • De alternatieve borrelplank: seacuterie. Een mooie plank, die vol ligt met octopus, krabbenpootjes en ander fruit uit de zee. Loop jij daar warm voor? 🙂
Food trends 2020 - Delicatessenwinkel Sjoukjes

En we gaan nog even door…

  • Een trend waar wij heel enthousiast over zijn: de ontwikkeling van zero waste stores. Zoveel mogelijk bio-afbreekbare verpakkingen en supermarkten waar plastic écht not done is, love it;
  • Hot and spicy is één van de food trends 2020. Zelf pepers kweken, je eigen sambal maken en spicy gerechten maken. Who’s the bravest?;
  • De West-Afrikaanse keuken doet zijn intrede in onze stamppotmaatschappij. Okra, cassave en pindasoep. Wij gaan ons hier zeker in verdiepen;
  • Koffie is officieel een drank en geen voeding, maar toch nemen we deze mee. De espresso martini is bij de echte koffieliefhebber allang gesignaleerd. Het is even oefenen, maar als je het shaken eenmaal onder de knie hebt, dan kun je hier je ingrediënten kopen!
  • De hekkensluiter van deze blog: kardemom. Een kruid dat heerlijk smaakt in warme dranken en hartige gerechten, maar ook in je baksels is het onmisbaar in 2020.

10 x food trends 2019

Terwijl we dit bericht typen is het al bijna 2020, want we openen pas 1 november 2019, maar toch willen we je op de hoogte brengen van de meest actuele food trends 2019.

  1. Misschien wel de meest significante shift dit jaar is de verschuiving van dierlijke producten naar producten die vegetarisch en veganistisch zijn;
  2. De tweede sluit hier eigenlijk bij aan, want we worden ons steeds meer bewust van dierenleed, afkomst en productie van ons eten en drinken. We willen weten waar ons eten vandaan komt en dat is zeker een trend in opmars;
  3. Snacks blijven ook dit jaar weer gewild. Van bitterballen naar vegan snacks en van mayonaise naar zuivelvrije saus. Ook de ouderwetse snacks zijn nog steeds een hip and happening, dus bij Sjoukjes Smulshop – jouw favoriete delicatessenwinkel – zit jij goed!;
  4. Fermenteren en smaakontwikkeling is terug van weggeweest. Bij detailhandels koop je weckpotten bij de vleet en creëren van een unieke smaak is waar we op uitzijn. Bekijk zeker eens onze unieke sauzen en smeersels of zoek naar kimchi, kefir en zuurkool;
  5. Foodswaps, heb je daar wel eens van gehoord? Voorheen aten we bloemkool in gekookte vorm, maar nu maak je er een pizzabodem van. Koolhydraatrijke spaghetti of gezonde courgettespaghetti. Comfortfood waar we naar verlangen, maar dan met een healthy twist!;
  6. Naast de vega-markt zijn ook de plantaardige proteïnen in opmars. Je moet dan denken aan lupine, algen, insecten, erwiten-eiwitten en soja, om maar iets te noemen;
  7. Voedsel om de darmflora te versterken is ook één van de food trends 2019. Je lichaam is je tempel, dus denk aan noten, zaden, vis en groene groenten. En natuurlijk het liefst uit eigen tuin ;);
  8. Lokale voeding, zoals melk, eieren, kaas en vlees van streekboeren. Je support de lokale gemeenschap en denkt ook aan het milieu. Zo zijn wij ontzettend trots op onze samenwerking met Zuivelboerderij de Gelder. Bekijk hier ons assortiment, dat van hun afkomstig is;
  9. Online shoppen is steeds normaler en daar zijn wij als online delicatessenwinkel natuurlijk erg content mee. Bestel jouw complete voorraadkast online en dan het liefst producten met een bewuste verpakking, dus zonder plastic!;
  10. Mushrooms! Paddenstoelen zijn HOT. Ze hebben een vlezige bite en rijk aan umami; we noemen ze dan ook liefkozend shrooms. Probeer eens shiitake, enoki, maitake, eryngii en portobello’s als plantaardige smaakmaker.